MRBIR Executive Meeting Agenda

IN-PERSON: 8:30 am – 5:00 pm MT Tuesday, September 13, 2022

Northern Colorado Water Conservancy District

Loveland, CO

REMOTE LOGIN INFO:

Microsoft Teams meeting

Join on your computer or mobile app

Click here to join the meeting

Or call in (audio only)

+1 623-328-9821,,211857065# United States, Phoenix

Phone Conference ID: 211 857 065#

- 8:30am LOGISTICS, AGENDA REVIEW (USBR Site Host; Marci DuPraw, NCECR)
- 8:45am PERSPECTIVES FROM USBR (MRBIR CHAIR AGENCY)
 - Mr. Brent Esplin, Executive Chair
 - Mr. Marlon Duke, Executive
 - Mr. Jason Gibbons, Planning Committee Chair
- **9:00am ROLL CALL, INTRODUCTIONS** (Executives and PC Members)
- 9:20am Executive Agency Priorities Round-robin (Executives) 100min total
 - Lead: Facilitated
 - Approach: Each Executive (or agency stand-in) takes 10 minutes to share:
 - Top Missouri River Basin priorities /pressing issues from their respective agencies

10:00am BREAK – 20 міл

10:20am Executive Agency Priorities Round-robin (CONTINUED)

11:20am UPDATE ON FEDERAL ACTIONS TO PREVENT LOOTING OF CULTURAL RESOURCES (40 min)

- Lead: MRBIR PC Subcommittee (Rick Clark NPS, Mitch Bergeson USGS, Curt Sholar, DOI Solicitors Office)
- Hear overview of Subcommittee's final work products and recommendations for sharing with Federal agencies and Tribes
- Executive Discussion (feedback and request approval from MRBIR Execs)

12:00pm – 1:00pm LUNCH BREAK

1:00pm LITIGATION UPDATES (30 min)

- Lead: Christina Austin-Smith, USACE
- Approach:
 - Overview of a couple of key current cases related to the Missouri River Basin
 - Reflections on possible implications for other agencies
 - ➢ Q&A / Discussion

1:30pm FEMA "PLANNING FOR LESS – ADAPTING TO DROUGHT" PROJECT (30 min)

- Lead: Rob Pressly, Community Planner (FEMA R8)
- Approach:
 - Presentation on FEMA project to build more effective local-level drought resilience through the hazard mitigation planning and implementation (20 min)
 - Q&A / Discussion (10 min)

2:00pm BREAK – 10 MIN

2:10pm POTENTIAL OPPORTUNITIES FOR MRBIR COLLABORATION

- UPDATE ON NEW USACE DROUGHT POLICY (20 min)
 - Lead: Beth Coffey, USACE
 - Approach: Provide update on recent drought policy issued by the Assistant Secretary of the Army for Civil Work (20 min)
- WHOLE GOVERNMENT APPROACH FOR DISADVANTAGED JUSTICE COMMUNITIES (20 min)
 - > Lead: Sheila Newman, USACE Omaha District Operations Chief
 - Approach: Presentation on stated topic from USACE and BOR (20min)
- DISCUSSION AMONG EXECUTIVES "WHAT MIGHT WE DO TOGETHER TO BEGIN TO ADDRESS THESE ISSUES?" (20MIN)

3:10pm BREAK – 10 MIN (DISTRIBUTE MEETING EVALUATION)

3:20pm Updates on MO River Water Management and Climate (30 min)

- Climate Outlook, Soil Moisture Update (Kevin Low & Doug Kluck, NOAA 15min)
- Water supply update and 2022 flow predictions (John Remus, USACE 15min)

3:50pm USFS TOPIC – SOURCE WATER PROTECTION AND THE FOREST SERVICE'S TEN YEAR WILDFIRE CRISIS STRATEGY (20 min)

- Lead: Andrea Rogers, Regional Hydrologist for the Rocky Mountain Region of the U.S. Forest Service
- Approach:
 - Presentation (15 min)
 - Q&A / Discussion (5 min)

4:10pm Colorado's 2020 Wildfire Season: Then and Now (BOR) (20 min)

- Lead: BOR / Northern Water
- Approach:
 - Presentation (15 min)
 - Q&A / Discussion (5 min)
- 4:30pm MRBIR OPERATIONS (20 MIN)
 - Lead: Mitch Chrismer, NCECR
 - > MOU update
 - 2023 funding
 - MRBIR Contact List
 - Meeting Evaluation
 - Field Trip Updates
 - Group Dinner Options
- 4:50pm MEETING CLOSEOUT USBR (10 MIN)
 - Lead: Brent Esplin USBR

5:00pm ADJOURN